Політичні підсумки 2020 року

Чупрій Леонід

Леонід Чупрій

От і завершився високосний 2020 рік, який приніс людству цілий ряд випробувань і негараздів. Головний «чорний лебідь» цього року – це виникнення і поширення коронавірусної інфекції. За останніми даними на COVID-19 захворіло близько 82 мільйонів мешканців Землі, з яких померло близько 1 мільйон 800 тисяч. Найбільше постраждали США, де захворіло близько 20 мільйонів осіб, Індія, Бразилія, Росія, країни Євросоюзу. Позитивно слід відзначити, що наприкінці року вже була винайдена вакцина і розпочалося вакцинація в США, Канаді, країнах Євросоюзу. Так Євросоюз замовив близько 200 мільйонів доз вакцини. Щодо України, то представники Кабміну заявили, що Україна орієнтовно вже в лютому може отримати близько 8 мільйонів безкоштовних доз вакцини. Вакцинуватимуть в першу чергу лікарів, освітян, військовослужбовців, представників вразливих груп населення. Проте 8 мільйонів доз для нашої країни буде недостатньо. Щоб остаточно припините поширення COVID-19 в Україні потрібно не менше 25 мільйонів доз. Крім того бажано провести просвітницьку компанію щодо важливості і нешкідливості вакцинування, оскільки частина українців боїться його робити.

Щодо політичних підсумків року, то в першу чергу потрібно згадати діяльність команди Президента України В.Зеленського. Її по різному оцінюють українці, проте за останніми даними рівень довіри до чинного президента падає. Так за результатами соціологічних опитувань, зокрема даними Центра Разумкова, рівень електоральної підтримки В. Зеленського знизився до 40%. Слід зазначити, що в суспільстві збільшилася кількість тих, хто незадоволені станом справ в Україні, зокрема близько 70% респондентів заявили, що Україна рухається в неправильному напрямі, близько 60% українців зазначили, що, на їх думку, ситуація в країні погіршилася, що зрозуміло, оскільки в умовах поширення коронавірусної інфекції важко говорити про покращення ситуації. За останній рік падіння української економіки склало близько 5%, постраждало ряд галузей і найбільше туризм, сфера послуг, частково торгівля. Проте почали активно розвиватися дистанційні форми праці.

Аналізуючи діяльність команди Президента України В.Зеленського, серед її досягнень слід виділити: покращення транспортної інфраструктури (в деяких регіонах побудовані нові дороги), діджиталізацію (відкритий додаток «Дія», який полегшив доступ українців до державних послуг), медичну реформу, хоча ряд експертів її активно критикують. В даному контексті слід зазначити, що в українській медицині існує багато проблем, проте головне, що в умовах поширення коронавірусу медична галузь все таки тримається на плаву, не зважаючи на низькі зарплати медиків та здебільшого застаріле обладнання. Щодо негативів, то за період перебування при владі В.Зеленський так і не зумів розпочати активну антикорупційну боротьбу, про яку він говорив ще на початку своєї каденції. Також слід згадати, що Конституційний суд наприкінці року підсунув пану Зеленському свиню, відмінивши кримінальну відповідальність за неправдиву інформацію в електронних деклараціях можновладців чи за їх не подання. Це призвело до посилення  напруження з Європейським Союзом, деякі представники якого навіть заявили про можливе призупинення безвізового режиму. Тільки завдяки активним діям офісу Президента та Верховної ради були прийняті нові закони, які повернули відповідальність за неправдиве декларування. Слід також відзначити і відсутність ефективної кадрової політики пана Зеленського. Уряд О.Гончарука був змінений на уряд Д.Шмигаля. Час від часу в уряді відбувалися ротації, так останнього місяця було призначено очільника аграрної галузі Романа Лещенка, очільницю Міністерств у справах ветеранів Ю.Лапутіну та керівника Міністерства освіти та науки С.Шкарлета, хоча його призначення викликало обурення частини громадськості, оскільки останнього звинувачували в плагіаті та деяких фінансових зловживаннях. Хотіли також призначити Ю.Вітренка міністром енергетики, проте депутати його не підтримали, оскільки в умовах війни на сході країни, поширення коронавірусної інфекції, значного рівня бідності українців, Вітренко намагався виписати собі премію в 4 мільйона доларів за виграний суд над російським Газпромом, хоча це не стільки його заслуга, скільки всієї української держави, яка має значний рівень підтримки на міжнародній арені.

Згадуючи найбільш яскраві світові події, слід в першу чергу назвати президентські вибори в США, на яких переміг Джо Байден, набравши близько 80 мільйонів голосів американців. Більшість експертів назвали цю виборчу кампанію однією з найбрудніших за всю американську історію, оскільки кандидати в президенти не стільки критикували програми один одного скільки намагалися особисто образити один одного. Ведучі теледебатів навіть змушені були відключати мікрофони опонентів, коли вони обливали один одного брудом. Так, зокрема, Д.Трамп заявив, що Джо Байден за всі роки свого життя зробив в політиці менше ніж він за період свого правління. Д.Байден в свою чергу назвав Д.Трампа цуциком Путіна.

Досить значного міжнародного розголосу набули протести чорношкірого населення в США у відповідь на вбивство поліцейськими афроамериканця Джорджа Флойда. До протестів приєдналися представники деяких політичних сил зокрема Демократичної партії США, електоратом якої в переважній мірі є афроамериканці, мігранти тощо. Звичайно дискримінація за расовою ознакою є неприпустимою, проте час від часу протестуючі в США переходили будь-які межі і починали грабувати крамниці, супермаркети, захоплювати адміністративні споруди. Дійшло навіть до того що Д.Трамп був евакуйований з Білого дому, оскільки боялися нападу на нього. Екс-президент навіть оголосив про те, що буде застосовувати армію для наведення порядку. Протести на захист своїх прав є цілком виправданими, хоча іноді вони набирають досить абсурдних форм. Так протестуючі почали руйнувати пам’ятники деяким історичним постатям, зокрема Х.Колумбу, який не мав прямого відношення до расизму. В одному з вузів США заборонили викладання курсу Історії мистецтв періоду Відродження, оскільки всі творці цього періоду були білими і це нібито ображає почуття чорношкірого населення.

Серед важливих міжнародний подій слід також згадати протести білоруського населення проти обрання О.Лукашенка президентом Білорусі. Протести тривають вже більше п’яти місяців, хоча відчутних позитивних результатів вони так і не принесли. Лукашенко опирається на правоохоронні структури та на армію і жорстко переслідує опозиціонерів. Крім того він має домовленості з Путіним щодо силової підтримки у разі загострення ситуації. В цих умовах США, країни Євросоюзу підтримали  протестуючих і ввели санкції проти білоруських можновладців, але відсторонити від влади Лукашенка поки що не змогли і це є маловірогідним в найближчій перспективі. Єдиний варіант його відсторонення, це коли цього захоче Росія і за даними експертів, там вже обговорюються певні кандидатури, які можуть прийти на зміну Лукашенка, хоча це не піде на користь Білорусії оскільки може призвести ще до більшої інтеграції чи навіть злиття з Російською Федерацією.

До трагічних подій минулого року слід віднести війну в Нагірному Карабасі, на якій загинуло тисячі військовослужбовців з обох сторін, були жертви і серед цивільного населення. Переможцем війни став Азербайджан, який повернув більшість територій, що раніше контролювалися Вірменією. Для врегулювання ситуації в регіон були введені миротворчі російські війська. Найбільше від конфлікту виграв Азербайджан, Туреччина яка йому допомагала і посилила таким чином свій вплив в регіоні і частково Росія. Серед трагічних подій року слід також згадати теракти в Парижі, коли  від рук радикальних ісламістів загинуло декілька прихожан католицької церкви та вчитель, який критикував іслам. Відтак в Франції і інших європейських країнах посилилися антитерористичні заходи. Слід також згадати потужний вибух аміачної селітри в Бейруті, який забрав життя декількох десятків  людей. Цей рік був також роком масових стихійних лих, зокрема на початку року відбулися катастрофічні пожежі в Австралії, в США. Не оминуло це лихо і Україну, де вигоріло тисячі гектарів лісів в Чорнобильській зоні. В цей рік також відбувалися руйнівні шторми, тайфуни, повені у багатьох регіонах світу. Тож 2020 рік повністю виправдав свій статус високосного.

Хоча також слід зазначити і певні позитиви. В умовах ізоляції потужно почали розвиватися інформаційні технології, Інтернет. Так деякі сучасні технологічні розробки використовувалися для контролю за дотримання карантинних вимог. Зокрема в Китаї застосовувалися безпілотники, які вимірювали температуру у перехожих і у випадку  її перевищення викликали поліцейських. В Сінгапурі вулиці патрулювали собаки-роботи. Слід також відзначити, що, не зважаючи на цілий ряд проблем, цей рік став роком технологічних проривів. Так в Китаї було запущено таксі без водія, в Південній Кореї випробували повітряне таксі, яке в найближчі десятиліття може вже прийти на вулиці багатьох міст. Були здійснені перші поїздки на Гіперлупі, який може розвивати швидкість до 1000 км. на годину і за даними експертів здійснить справжній переворот у транспортній галузі, витісняючи літаки, оскільки поїздка на ньому буде дешевшою, а час у дорозі такий самий, що й в літаках. Слід також згадати і значні успіхи Ілона Маска, який у травні 2020 року запустив у космос Crew Dragon з американськими космонавтами на борту і таким чином усунув монополію Роскосмоса, який за кожний політ американця у космос брав до 90 мільйонів доларів. Як ми знаємо, після трагедії Челенджера США заморозило подібні космічні програми. Ілон Маск також активно готується до пілотованої подорожі на Марс, яка на його думку, буде здійснена в найближче десятиліття. Слід зазначити, що свої зонди на Марс вже запустили США, Китай і Об’єднані Арабські Емірати. Не забувають найбільші країни і про супутника Землі. Про освоєння Місяця і навіть будівництво на ньому космічної бази вже заявили США і Китай. Відтак Новий 2021 рік буде продовжувати ці традиції і розширювати технологічні можливості людства. До речі астрономи заявили про цікаве астрономічне явище – поєднання Сатурна і Юпітера у нічному небі, яке відбулося в кінці грудня. На їх думку, це поєднання схоже на Віфлеємську зірку, яка спостерігалася при народження Ісуса Христа. А на думку астрологів і езотериків, поєднання Сатурна і Юпітера у зодіакальному  знаку Водолія знаменує початок нової космічної ери Водолія, яка буде характеризуватися новими проривами в галузі новітніх технологій, науково-технічних досягнень, освоєння космосу, відкриття нових горизонтів розвитку людства.

Bookmark the permalink.