Взаємини між Китаєм та США на тлі коронавірусної інфекції

чупрійЛеонід Чупpiй

Останнім часом між Китаєм і США зростає напруженість. Президент США Д.Трамп неодноразово заявляв про те, що нібито коронавірусна інфекція штучно виведена в одній із лабораторій міста Уханя і що Китай свідомо занижував кількість хворих на корона вірус. Щодо другого звинувачування то можливо Д.Трамп і правий, оскільки за деякими даними кількість хворих на корона вірусну інфекцію у Китаї почала збільшуватися ще у грудні 2019 р. та на початку січня 2020 р., але деякий час Пекін мовчав і не оприлюднював цю інформацію проте закупав медичне обладнання для боротьби з коронавірусом. Щодо першого звинувачення, то  більшість експертів і навіть представники розвідки США зазначили, що вірус не має ознак штучного походження. Проте Д.Трамп в умовах значного поширення корона вірусної епідемії в США і напередодні президентських виборів робить популістські заяви з метою знайти когось винного за спалах цієї епідемії в США, оскільки об’єктивна він несе відповідальність за провал у боротьбі з корона вірусом, оскільки у більшості штатів США карантин було оголошено занадто пізно. Відтак щоб якось виправдати себе він оголошує винним Китай і ВООЗ, яка нібито також винна в тому, що не попередила про поширення коронавіруса. Трамп обіцяв навіть припинити фінансування цієї міжнародної організації. Проте ВООЗ чітко діяла відповідно до своїх протоколів і як тільки кількість хворих перейшла певну межу, була оголошена пандемія. Відтак слід констатувати, що останнім часом у США набирає обертів антикитайська кампанія, так зокрема близько п’яти тисяч американців подали колективний позов до суду у Флориді з метою отримання компенсації від Китаю за завдані збитки на суму 1.2 трильйони доларів. Подібні позови подані також в суди в Техасі й Неваді. Згадаймо також, що деякі громадяни Ізраїлю як одного з найближчих стратегічних партнерів США також подали позови проти Китаю. Так у кінці березня 2020 р. представники організації «Герцлія – на захист своїх громадян» направили в один з судів Тель-Авіва позов проти Китайської народної республіки на 100 мільярдів шекелів за злочинну бездіяльність китайської влади. Більш за все цей позов не буде розглянутий оскільки це юрисдикція міжнародних судів, але факт залишається фактом.

В цих умовах Китай змушений реагувати, оскільки на думку експертів, через спалах коронавіруса Китай зіткнувся з хвилею ворожості з боку іноземних партнерів, зокрема, США, масштаби якої можна порівняти з загрозою після масового придушення протестних виступів на площі Тяньаньмень в 80-х роках минулого століття. Так за даними спеціальної доповіді, яка підготовлена фахівцями Китайського інституту сучасних міжнародних відносин для безпекових структур Китаю, глобальні загрози можуть вплинути на інвестиції Китаю за кордоном, і особливо в західних країнах, оскільки на їх думку, США вважає економічні та політичні успіхи Китаю загрозою демократичним західним країнам і в умовах поширення коронавірусу хоче налаштувати світове співтовариство проти Китаю і посилити внутрішньополітичну нестабільність в цій країні, підриваючи довіру мешканців Китаю до Комуністичної партії.

Аналітики з Китаю вже назвали доповідь аналогом “телеграми Новікова” – документа посла СРСР в США, підготовленого в 1946 році, в якому вказувалося на значні небезпеки для СССР в зв’язку з економічним зростанням США що призведе, на думку Новікова, до посилення їх військової могутності. На думку експертів саме цей документ і “Довга телеграма” посла США в Москві Джорджа Кеннана дали початок Холодної війни.

Відтак в цих умовах, на думку представників деяких силових відомств Китаю, потрібно підготуватися до всіх можливих сценаріїв. Так зокрема, Міністерство державної безпеки Китаю вважає, що антикитайські настрої в світі досягли найвищої позначки за 29 років, і лідером по негативному відношенню до Китаю є США. Міністерство рекомендує уряду підготуватися до можливих збройних зіткнень з американцями.

Будемо сподіватися на те, що до цього не дійде і поступово з затуханням коронавірусної інфекції напруга у світі почне спадати і економіка більшості країн стабілізується. І потрібно завжди пам’ятати, що у складних міжнародних ситуаціях бажано прагнути до порозуміння і діалогу, активно використовувати дипломатичні методи, оскільки будь яка конфронтація, особливо між такими потужними геополітичними гравцями як США і Китай може призвести до непередбачуваних наслідків.

Bookmark the permalink.