Чи вплине коронавірус на падіння світової економіки?

чупрійЛеонід Чупpiй

Останнім часом спостерігається послаблення і уповільнення економіки багатьох країн світу, спричинене  введення карантинних заходів. Спостерігається сповільнення економічного зростання більшості країн світу. Особливої шкоди вже зазнав Китай. За даними статистичного відомства Китаю за перші місяці 2020 р. рівень споживання у Китаї знизився у два рази порівняно з останніми місяцями 2019 р., промислове виробництво зменшилося на 13,5%, обсяг роздрібної торгівлі зменшився на 21%, обсяг інвестицій в основний капітал – на 25%. Провідні компанії світу позакривали свої представництва та торгові точки в Китаї , так фірма Starbucks призупинила діяльність 2 тис точок у Китаї, McDonalds закрив декілька сотень ресторанів, закрилися парки розваг Walt Disney Co. Найбільше постраждала туристична галузь, сфера розважальних послуг, транспортна галузь. Так доходи провідних авіакомпаній у першому кварталі знизяться на $4–5 млрд доларів. Walt Disney Company оцінює свої збитку у 175 млн доларів. Падає індекс цін на промислові метали, так у січні 2020 р. він опустився більш ніж на 7%, що пов’язано з тим, що КНР має значний вплив на глобальну промислову активність.

Точні втрати Китаю та інших країн світу від коронавірусу на сьогодні важко порахувати, оскільки ситуація залишається невизначеною, проте деякі експерти намагаються це зробити, так за даними аналітиків Bloomberg світова економіка від спалаху коронавірусу може втратити до 2,7 трильйонів доларів. За їхньою інформацією зростання світової економіки зменшиться до 2–3%. Найбільше постраждають Європа, Японія, де очікується рецесія, щодо США то там економічне зростання зменшиться до 0,5%, що в свою чергу спричинить зменшення робочих місць, посилення безробіття інші негативні явища. Щодо Китаю то також спостерігатиметься певне економічне уповільнення, проте економіка Китаю дуже потужна і поступово справиться з проблемами. Завдяки ефективним діям китайської влади спалах вірусу там пішов на спад і на початок березня частина виробництв вже повернулися до норми. За оптимістичними прогнозами виробничі потужності в Китаї повністю відновляться до початку літа 2020 р., проте економічне зростання сповільниться.

Щодо України, то за даними експертів Національного банку поширення коронавірусу негативно впливає на макроекономічні показники України, зокрема останнім часом значно зменшується привабливість боргових облігацій країни. Так нещодавно відбулося зменшення вартості ВВП-варрантів та єврооблігацій України. Зазнає втрат металургійна промисловість оскільки попит на її продукцію зменшився. Значних збитків також зазнала і туристична, авіаційна галузі України, аграрний сектор інші галузі. Проте зросли продажі продовольчих та деяких інших товарів. Фармацевтична промисловість також у виграші. Проте якщо розгорнеться масштабна економічна криза то Україна також зазнає значних збитків.

Розглядаючи сценарії подальшого розгортання подій, слід зазначити, що оптимістичний сценарій передбачає поступове згасання пандемії коронавіруса, якщо більшість країн введуть ефективні карантинні дії, відтак світова економіка поступово стабілізується, хоча певне уповільнення й буде спостерігатися. Негативний сценарій передбачає масове поширення коронавіруса, як це відбувалося у 1918 р. коли від іспанського грипу загинуло близько 50 млн. людей. Відтак відбудеться падіння світової економіки, що в свою чергу спричинить зменшення робочих місць, посилення безробіття, зростання злочинності, продовольчу та гуманітарні кризи, посилення нелегальної міграції, виникнення збройних конфліктів. Проте будемо сподіватися на краще, оскільки позитивний приклад Китаю показав що ефективні дії влади і посилення соціальної солідарності та взаємодопомоги дало позитивний результат.

Bookmark the permalink.